Här kommer vi att uppdatera er om pågående Tranagruppsarbete t.ex. Ringmärkning, möten osv...Arbetet med att sammanställa den information som kommit in till Trandatabasen fortgår.

Europeisk TrankonferensDeltagare från hela världen samlades i Gallocanta, Spanien november 2014 för att, under 4 dagar, diskutera tranor och deras liv i en föränderlig värld. Från Sverige deltog 11 personer.


Europeisk TrankonferensDeltagare från hela världen samlades i Stralsund, Tyskland den 14-18 oktober 2010 för att diskutera tranor och deras liv i en föränderlig värld. Från Sverige deltog 7 personer.

                     

                                                                                                   Foto: Günter Nowald

Vi hörde föreläsningar om tranornas situation i bla. Serbien, Japan, Lake Thana, Algeriet Storbrittanien, USA och naturligtvis Frankrike, Tyskland, Sverige, Estland, Ungern osv.

Vi var ute på excursioner och såg t.ex. tranorna flyga in för övernattning, 40-50.000 tranor.Resolution 1

An International Call to save the threatened subspecies of the Eurasian Crane Grus g. archibaldi

Tranorna jagas olagligt och antalet tranor av denna undergrupp är mycket begränsad.

Europeiska tranarbetsgruppen har satt upp 10 punkter som vi skall driva för att rädda tranan.

T.ex. skall vi försöka påverka jägarförbunden i Armenien och Turkiet, vi vill även samarbeta med myndigheterna i dessa länder för att hitta lösningar för att stoppa tjuvjakten.Resolution 2

An International Statement on the Protection of Migrating Cranes over the Adriatic Sea

Ett antal tranor väljer som flyttväg att flyga över Serbien Italien. Där skjuts många tranor ner på grund av okontrollerad kommersiell jakt.

Europeiska tranarbetsgruppen har satt upp 4 punkter som vi skall driva för att säkra tranornas resa om de väljer denna flyttväg.

T.ex. vill vi hjälpa till att sätta upp områden längs med kusten där all jakt på flyttfågel förbjuds. Vi vill även se till att jägare som skjuter skyddade fåglar identifieras och ställs inför rätta.